ENGELHOLMS SOLSKYDD AB

Skötselråd markiser

En markis från Engelholms Solskydd håller hög kvalitet och är tillverkad i Norden för nordiska förhållanden. Markisen är främst avsedd att fungera som solskydd, men tål även en viss mängd regn samt vind. Nedan följer en del skötselråd för att markisen ska hålla så länge som möjligt. För ytterligare frågor kring skötsel är ni välkomna att höra av er till oss.


Smuts Markisvävens yta är naturligt smuts- och vattenavvisande och många fläckar kan enkelt spolas bort med trädgårdsslangen. Väven kan vid behov rengöras med en mjuk svamp samt ett milt rengöringsmedel. Högtryckstvätt ska inte användas på markisen då det höga trycket kan skada markisen. Markisen bör få lov att torka innan den rullas in efter rengöring.

Kappan För att förlänga hållbarheten på kappan och hålla den fräsch längre kan den med fördel plockas av inför vintern, vi visar er gärna hur man gör vid monteringen.

Regn Om markisen varit ute vid regn rekommenderas det att den får lov att torka innan den fälls in igen. Detta är dock inget måste utan det fungerar bra att ta in markisen och sedan ta ut den vid ett senare tillfälle så att den får torka. Inför en längre period i infällt läge bör markisen få lov att torka ordentligt innan den fälls in (exempelvis inför vintern).

Vind Våra markiser klarar en viss mängd vind men det är svårt att säga exakt var gränsen går, därför rekommenderar vi att markiserna kombineras med motor samt någon form av vindgivare. En vindgivare säkerställer att markisen går in om vindstyrkan närmar sig gränsvärdet för vad markisen tål. 

Snö En markis är ej avsedd att användas vid snöfall eller då det finns risk för snöfall. Snöar det eller finns det risk för snöfall rekommenderas det att markisen är i infällt läge. Snö är en riskfaktor för markisen av flera anledningar; tung snö på markisduken kan orsaka att väven töjs ut, eller att armarna böjs eller bryts av, snö kan även förhindra markisen från att gå tillbaka till infällt läge. 

Underkylt regn En markis är ej avsedd att användas vid underkylt regn eller då det finns risk för isbildning på markisen, detta då vikten av is kan påverka markisen negativt och orsaka skador på väv eller armar, eller blockera markisen från att återgå till infällt läge. Om markisen är utfälld vid underkylt regn eller då det finns risk för isbildning rekommenderas ägaren av markisen att hålla koll så att is ej byggs upp på markisen. Om så sker bör isen varsamt och omedelbart avlägsnas och markisen fällas in.

Fallande objekt Det är ej rekommenderat att använda markisen om det finns risk att snö, is eller andra föremål kan falla ner på markisen då detta kan skada markisen. 

Spetsiga föremål och värme Det är viktigt att säkerställa att det är fritt runt markisen så att den inte skadas av något. Skador kan orsakas av exempelvis spetsiga föremål som repat mot markisduken eller höga temperaturer från värmekällor som placerats för nära markisen (exempelvis infravärmare).

Dekorationer Att hänga upp ljusslingor eller andra lätta dekorationer i markisen skapar extra myskänsla. Det är dock viktigt att komma ihåg att plocka bort samtliga dekorationer innan markisen fälls in så att inget fastnar eller skadas.


    Köpvillkor - persienner
    Köpvillkor - persienner
    Köpvillkor - persienner